HACCP
USŁUGA HACCP GHP/GMP
Oferujemy usługę przygotowania pełnej dokumentacji systemu HACCP GHP/GMP. Dokumentację dostosowujemy do wymagań systemu oraz aktualnych wymogów prawnych, pod kątem specyfiki działalności Klienta, przy uwzględnieniu jego potrzeb, oczekiwań i możliwości.
W ramach usługi przygotowujemy pełną dokumentację w zakresie systemu HACCP i GHM/GMP, opracujemy kompletną księgę HACCP, instrukcje, procedury i przeszkolimy personel lub uzupełnimy braki w dokumentacji.
Istnieje możliwość przeprowadzenia przeglądu (audytu) w zakresie obowiązującej w firmie dokumentacji; sprawdzenie, jej aktualności, procedur i instrukcji, sprawdzenie poprawności prowadzenia dokumentacji oraz wykonanie właściwego raportu, w którym zawarte zostaną wszelkie stwierdzone niezgodności oraz wskazówki, prowadzące do poprawienia aktualnego stanu w firmie oraz propozycje działań korygujących.
Nasza oferta dotyczy sporządzania dokumentacji, opracowania stosownych instrukcji i procedur oraz przeprowadzania szkoleń i konsultacji w obszarze:
Oferta skierowana jest do:
HACCP
(z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) System mający na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji.
W Polsce obowiązek wdrożenia HACCP we wszystkich firmach sektora spożywczego został wprowadzony wraz z wejściem do Unii Europejskiej w dniu 1 maja 2004.
System HACCP opiera się na 7 zasadach:
GHP
(ang. Good Hygienic Practice) – Dobra Praktyka Higieniczna. Dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach łańcucha produkcji.
System ten obejmuje:
GMP
(z ang. Good Manufacturing Practice) Dobra Praktyka Wytwarzania, oznacza zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w gastronomii.
Standardy GMP zapewniają wysoką jakość, czystość użytych surowców i komponentów gotowego produktu. Zapewniają również pełną kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców. Stosowanie standardów GMP daje konsumentom większy poziom komfort i pewność co do wysokiej jakości produktu.
Pełna oferta szkoleń HACCP dostępna na www.szkolenia.bielsko.pl
Jesteś zainteresowany naszymi usługami?
Skontaktuj się z naszą firmą i umów się na spotkanie!