o Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP). System zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym wynikającym z żywności. Został opracowany przez Narodowe Centrum ds. Bezpieczeństwa Żywności w Stanach Zjednoczonych w latach 60. XX wieku. Od tamtej pory HACCP stał się powszechnie stosowanym systemem na całym świecie, w tym w Polsce.
W Polsce HACCP reprzez przepisy prawa. Głównie poprzez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać zakłady produkujące, przetwarzające lub wprowadzające do obrotu artykuły spożywcze. Zgodnie z tym rozporządzeniem, każdy zakład produkujący, przetwarzający lub wprowadzający do obrotu artykuły spożywcze powinien posiadać i wdrażać procedury oparte na zasadach HACCP. Haccp w Bielsku-Białej – zapraszamy. Istotne zagadnienia w zakresie haccp bielsko; gmp ghp bielsko – można znaleźć tutaj.
W praktyce, przedsiębiorstwa żywnościowe w Polsce stosują HACCP na różnych etapach produkcji. Od dostawy surowców po końcowe etapy produkcji, dystrybucji i sprzedaży. Wdrożenie systemu HACCP wymaga od przedsiębiorców ciągłego monitorowania procesów produkcyjnych. Konieczna jest też rygorystyczna kontroli jakości produktów. Wszystko to, aby zapewnić, że produkty są bezpieczne dla konsumentów. Działamy na terenie Bielska-Białej i okolic. W dużej mierze także na terenie Tychów, Katowic, Gliwic, Wadowic, Andrychowa, Żywca, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju oraz Rybnika.
W Polsce system HACCP jest przez Inspekcję Sanitarną ma prawo do przeprowadzania regularnych kontroli w zakładach żywnościowych. Inspektorzy sanitarni oceniają, czy procedury oparte na zasadach HACCP są prawidłowo wdrożone. Ważne jest też czy produkty są bezpieczne dla konsumentów. Jeśłi spodziewasz się kontroli, albo chcesz otworzyć punkt gastonomiczny, hotelowy, fast food, stołówkę – zadzwoń do nas, napisz – pomożemy. Nasze usługi w zakresie haccp bielsko; gmp ghp bielsko swiadczymy lokalnie, ale nie tylko. Jesteśmy z Bielska – Białej, ale działamy w całej Polsce.
Wnioski:
W Polsce HACCP jest obowiązkowy dla przedsiębiorstw żywnościowych. Zapewnia to konsumentom, że produkty są bezpieczne do spożycia. Wdrożenie systemu HACCP wymaga od przedsiębiorców ciągłego monitorowania procesów produkcyjnych. Potrzeba teżrygorystycznej kontroli jakości produktów. Pozwala to na wykrycie i usunięcie ewentualnych zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Inspekcja Sanitarna regularnie kontroluje, czy procedury oparte na zasadach HACCP są wdrożone prawidłowo, co przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce,
Warto również zauważyć, że HACCP to także dbanie o czystość i porządek w miejscu przygotowywania i spożywania posiłków, takich jak np stołówka. Stołówka to miejsca, w którym spożywane są posiłki przez wiele osób, często z różnych działów lub firm. Ze względu na higienę nie tylko zdrowie, ale także wizerunek firmy. Czysta i schludna stołówka to oznaka dbałości o pracowników oraz ich wygodę.
Nasza firma sprzątająca oferuje usługi sprzątania i utrzymania czystości w stołówkach. Nasze doświadczenie oraz stosowanie nam na skuteczność i działanie, dzięki czemu każda stołówka, którą sprzątamy, jest bezpieczna i przyjemna w użytkowaniu. Dbamy o każdy szczegół, tak aby nasze działania przyczyniały się do utrzymania najwyższych standardów jakości. Sprawdź również nasze usługi związanie z utrzymaniem czystosci.
Jeśli posiadasz lub zamierzasz otworzyć hotel lub hostel albo stołówkę czy restaurację, pizzerię, skontaktuj się z Centrum EM-PARTNER. Mamy doświadczenie – pomożemy.
Zapraszamy do skorzystania z naszych usług.